De Nachten van …

SCHRIJVER: MAARTEN VAN HEEMS

“Er zijn van die momenten dat we allemaal op een magische wijze tegelijk naar het podium bewegen. We worden een in ons verlangen om zo dicht mogelijk bij de artiest te zijn.” Maxi Jazz van Faithless vertelde de presentatrice van MTV aan de bar in Hotel Arena over hoe muziek kan verbinden in een onstuimige wereld. Ondertussen werd de zaal en de hele omgeving omgebouwd voor de eerste Nacht van de Verenigde Naties. Erik creëerde er zijn eigen plek en moment in de tijd waar iedereen bij wilde zijn.

Datum: februari 2021

 

We organiseerden vele Nachten van … Het begon ooit met de Nacht van de Voortplanting en je komt het nog steeds elk jaar tegen met de Nacht van de Vluchteling. Erik zou die uiteindelijk zelf nooit lopen, maar trouw tot het eind vroeg hij voor zijn laatste verjaardag geen cadeaus maar donaties voor Stichting Vluchteling.

In deze reeks nachten organiseerden we vijf keer een grandioze Nacht van de Verenigde Naties. Zomaar een affiche van één zo’n nacht: Bert Koenders, Johann Olav Koss, Ruud Lubbers, Jan Pronk, Lornah Kiplagat, Awraham Soetendorp, Frank Heemskerk, Willemijn Verloop, Joris Luyendijk, Joeri Boom, Paul Rosenmöller, Eefje Blankevoort, Kader Abdolah, Leon Verdonschot, Mariko Peters. Optredens van C-Mon & Kypski, Typhoon, Mala Vita, Kubus & BangBang, NT Gent, Laidback Luke en Alamo Race Track. Politici, sporters, schrijvers, ontwikkelingswerkers, artiesten, opiniemakers, acteurs, religieuze leiders, iedereen gaf acte de présence, want aan wereldvrede bouw je met z’n allen.

Zo kwam het dat Maxi Jazz al bij de eerste editie aan de bar stond van hotel Arena. Zo kwam het dat de dag erna kranten schreven over een kolkende zaal waar toen nog VN-gezant voor vluchtelingen Ruud Lubbers danste met jongeren die hem daarvoor het hemd van het lijf hadden gevraagd over oorlog en vrede en wat zij daar zelf aan konden doen. Een van die jongeren stuurden we naar New York om de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe te spreken. Na een landelijke verkiezing gemodelleerd naar de Amerikaanse primaries. Wereldvrede is nogal een uitdaging, maar wat let je om er in ieder geval een begin mee te maken?

Er moest altijd een tandje bij. Duizend jongeren is mooi, maar tweeduizend is beter. Goede pers is leuk, maar de hele zaal tot radio- en tv-studio maken is beter. Hotel Arena werd verruild voor de Melkweg wegens meer zalen en kleedkamers waarin fringe meetings georganiseerd konden worden. Want luisteren naar indrukwekkende sprekers is tof, maar met ze in discussie gaan en ideeën uitwisselen is beter. Het jaar daarop ook Cinecenter en Sugar Factory erbij want er zal geen conflict of ramp onbesproken blijven.

De Nachten van duurden altijd te kort. Omdat het stiekem vooral avonden waren. Maar meer nog omdat we dit het liefst elke avond zouden doen. Hardop dromen over een betere wereld en aan de slag!