Uitdagers van de Macht

ONDERWERP: BKB 20 JAAR
SCHRIJVER: ISABELLE RADE

BKB20, mijn laatste project met Erik samen, dat komt hard binnen als ik het zo hardop zeg. We vierden ons 20 jarig jubileum Dream Out Loud stijl, zoals je van Erik kan verwachten. We gaven uitdagers van de macht een podium, van de krachtige activiste Shaeera Kalla uit Zuid Afrika tot muzikaal genie Yannick Hiwat tot dé premier van Nieuw Zeeland Jacinda Ardern. Waarom? Omdat zij een stem verdienen, omdat we hun stem moeten horen en omdat we onszelf moeten blijven uitdagen.

Datum: september 2020

 

“Don’t just challenge power, challenge yourself. The hardest thing to do, but you will always surprise yourself with what you are capable of doing. You just have to be brave enough to do it.”

– Jacinda Ardern

Deze boodschap van de premier van Nieuw-Zeeland die ze meegaf aan een overvolle Noorderkerk tijdens de viering van ons 20-jarig bestaan op 6 september, vat voor mij perfect samen wat wij als BKB willen uitdragen. Erik en ik spraken elkaar aan de telefoon over hoe het verhaal van Jacinda Ardern ons beiden had geraakt, mij in de Noorderkerk, Erik in zijn ziekenhuisbed.

We hebben ons jubileum aangegrepen om te leren van uitdagers van de macht, dat ze ons aanzetten tot het creëren van eigen mooie dingen en de nodige schop onder onze kont geven. Mensen die niet alleen maar schreeuwen, maar echt verandering teweeg brengen, allemaal op hun eigen manier. En die succesvolle uitdagers komen niet alleen maar van de grote instituties en politiek, juist niet. De macht is verlegd naar nieuwe werelden. Gelukkig maar.

Zoals Yasmine, die op school niet dezelfde kansen kreeg als andere kinderen, alleen maar vanwege haar achternaam, en toch doorzette. Of Odwa die we tijdens de academiereis naar Zuid-Afrika ontmoette. Opgegroeid in een township, lid geweest van een bende, en nu wil hij de directeur worden van de school in diezelfde township. Of Charlotte, BKB academie alumnus, die de ballen had om haar persoonlijke verhaal te delen over haar zelfmoordpogingen, met 800 brakke mensen op Lowlands, en afgelopen maand in de hal van het ministerie, om daarmee de misstanden in de GGZ aan de orde te stellen.

Ons BKB20 project heeft me weer eens laten zien dat we onszelf en elkaar moeten blijven uitdagen. We hebben die verantwoordelijkheid. Om het anders te doen, te blijven vernieuwen, ook al doet dat soms pijn of is het niet volgens de conventies. Erik is er niet meer, maar zijn motto is springlevend! Dream Out Loud.