Opdrachtgever:
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)

Datum:
2019 - heden

Expertises:
Evenementen, grassroots en activatie
Online Strategie
Publiciteit en Promotie

Zie ook:
Website

Expeditie NEXT - hét Nationale Wetenschapsfestival

Jong en oud enthousiasmeren voor de wetenschap

“Nu weet ik het zeker. Als ik later groot ben word ik wetenschapper.” Aldus een tevreden en een tikkeltje vermoeide Lisa (8) na een volle dag Expeditie NEXT - hét Nationale Wetenschapsfestival.

In mei 2019 organiseerden we in opdracht van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) hét wetenschapsfestival van Nederland: Expeditie NEXT in de Maassilo, Rotterdam.

Met het festival maakten we duizenden bezoekers, jong en oud, enthousiast voor de wetenschap. Tijdens het uitverkochte dagprogramma van Expeditie Next ontdekten kinderen en hun (groot)ouders de wereld van de wetenschap. Samen met presentator Klaas van Kruistum stelden zij hun duizend-en-één vragen aan Diederick Jekel, werden ze meegenomen op ruimtereis door André Kuipers, gingen in gesprek met professor Esther Rozendaal en YouTuber Dylan Haegens over sluikreclame en keken toe hoe experimenteer-expert Boy - van Quest Junior - spannende experimenten uitvoerde.

Zelf mochten de jonge bezoekers ook experimenteren op de Science Fair waar alle universiteiten van Nederland, een aantal hogescholen en rijksinstituten aanwezig waren met meer dan 150 proefjes en opstellingen. Van VR-brillen tot een rechtbank naspelen, van nanotechnologie tot het restaureren van je eigen Rembrandt, iedereen kon de wetenschap ervaren.

’s Avonds leerden jongeren bij New Scientists Live hoe de wetenschap helpt bij het voeden van 10 miljard monden, wat de rekenkracht van kwantumcomputers gaat betekenen voor de grote kwesties van onze tijd en kwamen ze bij de Universiteit van Nederland alles te weten over slapen, doorhalen en jong blijven. Ook experimenteerden we met nieuwe scenario’s voor slimme, leefbare steden bij City Lab van NEMO Kennislink en luisterden we naar muziek gebaseerd op wetenschap van Music by Oceans en Jacco Gardner’s Somnium.

Met Expeditie NEXT - hét nationale Wetenschapsfestival vieren we het belang van de wetenschap en laten we zien dat wetenschap op zoveel meer plekken in je dagelijkse leven een belangrijke rol speelt dan je misschien denkt. Eten en slapen, het openbaar vervoer, de inrichting van de stad, de aanpak van klimaatverandering: overal kun je de resultaten van wetenschappelijk onderzoek terugvinden.
Lisa Schaeffer
Campagnestrateeg