Op Lowlands bracht Erik alles samen

ONDERWERP: LOWLANDS
SCHRIJVER: ISABELLE RADE EN BIANCA PANDER

Alles is politiek en politiek is overal. Dus waarom niet op Lowlands moet Erik hebben gedacht in 2005. Een plek waar Erik als een vis in het water was; muziek, muziek en nog eens muziek. Vriend Eric van Eerdenburg (directeur van Lowlands) was snel om. Dat maakt Lowlands dan ook zo bijzonder, er is daar altijd plek voor meer dan muziek, voor vormen die ons op veel verschillende manieren in beweging en vervoering brengen. Erik zag een grote meerwaarde om werelden met elkaar te verbinden en daar is het festivalterrein in Biddinghuizen de ideale plek voor.

Datum: februari 2021

 

Erik was jaren de grote gangmaker van de vele programma’s die wij op Lowlands organiseerden. Voor weliswaar een vaak brak en moe publiek, maar dat weerhield ze er niet van zich te laten inspireren of te confronteren met nieuwe ideeën of indrukwekkende verhalen. Want dat kan overal en op elk moment, ja daar had Erik gelijk in.

Ruud Lubbers op een grote gele stoel op het podium? Check. Jongeren in gesprek met politici en experts over hun agenda van de toekomst in kleine zweterige tenten? Check? Meeslepende speeches of en verhalen van ALS patiënt Garmt, politica Sylvana Simons of theatermaker Nasrdin Dchar in de Lima of X-RAY? Check. Diepte-interviews in de ECHO met o.a. Typhoon? Check. Ask me Anything met journalist en activist Charlotte Bouwman of een gevechtshelikopterpilote en Villa Lowlands met Rutte en Willem (The Opposites) voor honderden mensen? Check. Een verkiezingscircus voor 6000 mensen in een snikhete India? Check. Het Lowlands publiek als proefkonijnen voor de wetenschap? Check. Luxe douchen als steun voor vluchtelingen wereldwijd? Check.

Samen met Erik wilden we iets op Lowlands brengen dat mensen liet nadenken, werelden bij elkaar bracht, en de wenkbrauwen soms deed fronzen. Dat betekent dat we Mark Rutte en Willem van de Opposites in hetzelfde programma vlak na elkaar programmeerden. Dat toenmalig minister Timmermans het podium deelde met toen nog opkomend theatermaker Daria Bukvic. Want er moest altijd plek zijn voor jong talent, daar stond Erik op. Zij zijn de ontwerpers van onze toekomst.

Dan gaan we toch nog een stapje verder, dacht Erik in 2012 toen na de val van Kabinet Rutte I de verkiezingen een kleine maand na Lowlands plaatsvonden. Het werd een politiek circus in de India op een van de heetste dagen van het jaar. De lijsttrekkers moesten de speech van hun leven geven voor zo’n 6000 mensen publiek. En ook nog eens 10 duizenden online kijkers. Dit is hoe Erik politiek zag, in een arena, strijdend voor je kiezers.

En de afgelopen jaren is er nog een trots bijgekomen die we samen met Erik hebben ontwikkeld: Lowlands Science. Een heel eigen dorp op Lowlands geheel in het teken van wetenschap. De festivalgangers als onderzoekspopulatie voor tientallen verschillende onderzoeken. En niet alleen voor de lol, of om snel even wat kennis tot je te nemen. Nee, tot op de dag van vandaag levert dit de onderzoekers hele waardevolle resultaten op en goede wetenschappelijke publicaties. Supertrots waren we dan ook dat we samen met Lowlands in 2020 de Irispennning voor excellente wetenschapscommunicatie kregen toegewezen.

Als een programma dan eenmaal een begrip was op het festival was het voor Erik tijd voor iets nieuws. Want we moesten het ons zelf niet te makkelijk maken, altijd op zoek naar nieuwe vormen en creatieve invalshoeken. Zo is Lowlands voor ons al jaren de allerleukste speeltuin die we ons kunnen bedenken.

Dus het zal geen verrassing zijn dat als we aan Lowlands denken, we denken aan Erik. In zijn habitat, waar hij muziek, politiek, kunst en wetenschap met elkaar verenigde.