Beeld: Roemer Overdiep

Lowlands Science wint!

Lowlands Science wint prestigieuze Irispenning voor wetenschapscommunicatie

Lowlands Science biedt jaarlijks ongeveer tien onderzoeksteams van diverse universiteiten, hogescholen en kennisinstituten de mogelijkheid om hun onderzoek uit te voeren op het festival. Voorwaarde voor alle onderzoeken is dat ze én wetenschappelijk relevant zijn én dat ze de bezoeker iets te bieden hebben. Zo worden de enthousiaste festivalgangers proefpersoon in het grootste laboratorium van Nederland.

Het levert niet alleen de festivalbezoekers een mooie ervaring op. De wetenschappers zijn altijd blij verrast over de hoeveelheid goede data die ze op Lowlands kunnen verzamelen. Het heeft al tot tientallen hoogwaardige wetenschappelijke publicaties geleid.

Reden voor de jury van de Irispenning voor Excellente Wetenschapscommunicatie om in 2020 de prijs toe te kennen aan het project. Uit het juryrapport: "Lowlands is een begrip. Wie heeft er niet met zijn tentje een paar nachten in de modder van de Flevopolder gestaan? Vanaf 2015 is aan het festival, op een plek die je niet snel met wetenschap associeert, Lowlands Sciencetoegevoegd, georganiseerd door BKB, New Scientist, VPRO Tegenlicht en Lowlands....Universiteiten en hogescholen betalen om hier proeven te mogen uitvoeren met proefpersonen en om hun nieuwste ontdekkingen te delen met de festivalgangers. Het idee van dit innovatieve format is meesterlijk. Zoek de doelgroep op bij de plaats waar ze met 60.000 man sterk aanwezig zijn, in plaats van af te wachten of ze naar jou toe willen komen. Door de uitgebreide media-aandacht is de impact op basis van beïnvloeding nog vele malen groter dan die tienduizenden jongeren, die normaliter veel minder makkelijk worden bereikt."