Bezoekers bij het kunstwerk gemaakt door Bart Bakker & Ine Laurent - Foto: Michel Porro

ASN IMPACT

Een avond kritisch de diepte in over duurzaam beleggen

Opdrachtgever:
ASN Bank

Expertise vanuit BKB:
Communicatiestrategie
Evenementen

Datum:
2022 & 2024

Website:
ASN - Duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen en tegelijkertijd in de fossiele industrie investeren? Het zou niet moeten kunnen. Maar het kan wel bij veel ‘duurzame’ beleggingsfondsen in Nederland. Bij ASN Bank is duurzaam echt duurzaam, investeren in fossiel kan daarom niet bij hen. Tijdens ASN IMPACT geven we podium aan experts van binnen en buiten de bank om te laten zien wat er mis gaat in de wereld van duurzaam beleggen, welke dilemma's er zijn in deze wereld en hoe ASN het wél goed doet. BKB heeft de eerste twee edities geprogrammeerd, geproduceerd en georganiseerd: november 2022 in Naturalis in Leiden en februari 2024 in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Waar de volgende editie komt, is nog de vraag. Iemand goede suggesties?

In hoog tempo het publiek wakker schudden
In een uur geven verschillende sprekers verschillende perspectieven op duurzaam beleggen. In 2024 nam host Aniek Moonen (oud voorzitter Jonge Klimaatbeweging) ruim 300 bezoekers mee door het programma: via een speech van Arie Koornneef (directeur ASN Bank) waarin hij benadrukte hoe laag de ‘duurzaamheidslat’ ligt, naar Yara van Heugten (journalist Follow the Money) die dit bevestigde door te vertellen over haar onderzoek naar groene beloften tot een mini-college van Karen Maas (Hoogleraar Duurzaamheid & Accounting) over de rol van regelgeving in het transparanter en eerlijker maken van de wereld van duurzaam beleggen.

Ruimte op het podium voor kritiek op ASN
ASN IMPACT is niet alleen maar ‘wij van WC-eend’. Daarom geeft ASN ons ook de ruimte om mensen te programmeren die een andere visie hebben. Om te leren, zichzelf uit te dagen en de klant het hele verhaal te vertellen. In het afsluitende panelgesprek gingen daarom Piet Sprengers (duurzaamheidsgoeroe ASN Bank) en Stephan Langen (hoofd portfoliomanagement ASN Impact Investors) in gesprek met Mark van Baal (Follow This). ASN kiest ervoor om nooit te investeren in de fossiele industrie. Mark van Baal gelooft juist dat dit soort bedrijven alleen luisteren naar hun aandeelhouders. Met Follow This investeert hij dus juist wel in bedrijven als Shell, om van binnenuit duurzame verandering af te dwingen. Lees hier hoe dat ook zijn vruchten afwerpt.

ASN in contact met de klant brengen
Belangrijk onderdeel van ASN IMPACT zijn de interactieve IMPACT-sessies en de borrel achteraf. Vooraf bepalen de bezoekers al welke sessie ze willen bezoeken. In een ruim half uur vertellen twee ASN-medewerkers over hun werk, maar is er vooral ruimte om vragen aan hen te stellen. Die optie is er ook tijdens de borrel, we zorgden ervoor dat directie en medewerkers van ASN zichtbaar aanwezig waren. Vol enthousiasme gingen zij het gesprek aan met nieuwsgierige klanten.

Experimenteren op de socials
Op IMPACT namen we samen met het social media team en Sander van de Kraan video’s op waarmee we mythes ontkrachten. Sander is bekend van het organiseren van Het Woonprotest en zijn vlijmscherpe video’s over actuele thema’s op Instagram. Hij gaat in de video’s het gesprek aan met de bezoekers om te laten zien dat ook zij nog grotendeels geloven in deze mythes, zoals ‘Duurzaam beleggen levert minder rendement op.’

We kregen van ASN alle ruimte om deze (voor hen en voor ons) nieuwe manier van video maken een kans te geven. Het resultaat is binnenkort te zien op hun Instagram!

Als je een onderwerp induikt, zie je het daarna overal. Sinds ik ASN IMPACT in 2022 organiseerde, zie ik overal het onderwerp duurzaam beleggen terugkomen. Onder andere De Groene, NRC en Follow the Money schrijven er best vaak over. Wat ik daar lees, is inspiratie voor het programma dat ik bedenk. Het is heel cool dat we vervolgens van ASN veel ruimte en vertrouwen krijgen om dat te realiseren, waardoor we podium kunnen geven aan mensen als Sander Heijne, Yara van Heugten en Mark van Baal.
Joost Vermeer
Redacteur & programmamaker

Kunstwerk Bart Bakker en Ine Laurent
In 2022 vroegen we onze vaste vormgevers Bart Bakker en Ine Laurent om een interactieve installatie te maken. Het moest de bezoekers van ASN IMPACT laten zien welke afwegingen de bank maakt om bedrijven goed te keuren of af te wijzen voor hun beleggingsfonds. Het zorgde voor een mooi kunstwerk, dat nog steeds op het hoofdkantoor van ASN Bank te bewonderen is. Helaas was dit het laatste van vele kunstwerken dat Bart Laurant voor ons maakte voor zijn overlijden. Daarom heeft het voor altijd een bijzondere plek in ons hart.

Foto: Michel Porro
Foto: Michel Porro
Foto: Michel Porro
Foto: Michel Porro
Foto: Michel Porro
Foto: Michel Porro
Foto: Michel Porro
Foto: Michel Porro