Geboren:
1999, Kortenhoef

Studie:
Tweetalig VWO, Spaanse en Latijns-Amerika Studies (bachelor), Post-Colonial Studies (minor)

Weet veel van:
Indo-Europese identiteit, Braziliaanse muziek, poëzie schrijven, intersectionele feministische boeken

Sociale media:

Nicole Kuiper

Academie 25

Eerder: In zowel mijn creatieve projecten als in mijn academische studies heb ik mij voornamelijk beziggehouden met dekoloniaal feminisme, intersectionaliteit, politics of care en de theorie van de commons.  In de afgelopen 10 jaar ben ik nauw betrokken geweest bij diverse sociaalmaatschappelijke & creatieve projecten, waarin verbinding, sociale cohesie en sociale gelijkheid altijd een centraal thema hebben gevormd. Zo ben ik als vrijwilliger, projectcoördinator en intervisiebegeleider betrokken geweest bij het maatjesproject Buddy to Buddy, dat wederzijdse integratie bevordert en sociale cohesie stimuleert.

Ook heb ik deelgenomen aan het Anne Frank Jongerenteam en heb ik 8 maanden stagegelopen bij Instituto Procomum: een community plek in Brazilië waar kunstenaars, sociale ondernemers en buren samen komen om oplossingen te creëren voor alledaagse uitdagingen. Deze thema's vormen ook een grote rol in mijn werk als woordkunstenaar. Zo heb ik meegedaan aan de expositie ‘’SPEME: Objects and other stories’’ waarin ik de ''negative space'' van mijn Indo-Europese familie herinneringen heb onderzocht. Ook heb ik mij een half jaar lang mogen ontwikkelen tot spoken word artiest bij het landelijke spoken word platform Poetry Circle in Amsterdam, en heb ik deelgenomen aan het Column Festival waar ik de column ''In de knoop met Indië'' heb geschreven, die in de zomer van 2021 gepubliceerd is in de Moesson.

Nu: Dit jaar ga ik op mijn eerste schrijfresidentie en breid ik mijn creatief portfolio verder uit. In mijn creatief schrijven focus ik mij momenteel op de ervaring van solitude binnen mijn vrouwelijke Indo-Europese familielijn, solitude in mijn relatie tot mijn fysieke lichaam als cis-vrouw en solitude als een collectieve vorm van rouw om het verlies van verbinding tot het land en tot elkaar.

Ook onderzoek ik op dit moment, als vervolg op mijn stage in Brazilië bij Instituto Procomum, projecten over the commons en commoning in Nederland en Europa. Ten slotte ben ik als activist actief bij verschillende bewegingen die sociale cohesie, dekolonisering, klimaat rechtvaardigheid en zorgzaamheid centraal stellen, en die een radicaal tegen geluid bieden tegen systemen van onderdrukking, uitbuiting en uitsluiting.

Waarom de BKB Academie? Politiek is voor mij heel persoonlijk, en ik zie het persoonlijke als politiek. Ik merk echter dat de politieke taal die ik heb leren spreken in de academische wereld, niet altijd aansluit bij alledaagse ervaringen, uitingen of persoonlijke interacties. Geloof het of niet, als woordkunstenaar ben ik nu dus eigenlijk op zoek naar woorden! Daarnaast ervaar ik veel politieke polarisatie in mijn persoonlijke omgeving, en zoek ik naar manieren om bruggen te slaan tussen de verschillende eilandjes die ik bewandel. Ik hoop dat de Academie mij helpt deze woorden te vinden en mij leert hoe hiermee ruimte in te durven/kunnen nemen. Hopelijk leidt dit uiteindelijk tot het kunnen creëren van meer verbinding, waarin er meer licht schijnt op onze overeenkomsten in plaats van op onze verschillen.

Geboren:
1999, Kortenhoef

Studie:
Tweetalig VWO, Spaanse en Latijns-Amerika Studies (bachelor), Post-Colonial Studies (minor)

Weet veel van:
Indo-Europese identiteit, Braziliaanse muziek, poëzie schrijven, intersectionele feministische boeken

Sociale media: