Better Future Now Festival

Een ideeënfestival voor een betere toekomst met Waag Futurelab

Opdrachtgever:
Waag Futurelab

Expertise vanuit BKB:
Positionering,
Boodschapontwikkeling,
Creatief concept,
Communicatiestrategie

Datum:
2022

Website:
https://waag.org/en/better-future-now/

Waag heeft haar wortels in De Digitale Stad, de eerste publieke toegangspoort tot het internet in 1994, en slaat haar vleugels nu uit naar de Amsterdamse Poort. Aan BKB de vraag om te helpen bij positionering, creatief concept en communicatiestrategie van hun festival voor een open, eerlijkere en inclusieve toekomst. Hoe bereiken we jongvolwassen wereldverbeteraars die we normaal niet bereiken? Hoe laten we zien dat een inhoudelijk festival ook leuk kan zijn?

Aanjager van kritische reflectie
Waag is een Futurelab voor technologie en maatschappij: een centrum voor de toekomstgerichte ontwikkeling van ontwerp, en voor het gebruik van ontwerp en technologie voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Ze bouwt voort op meer dan 25 jaar ervaring met ontwerp en artistiek onderzoek voor een open, eerlijke en inclusieve samenleving. Waag kijkt hierbij naar het ontwerp van materialen, objecten en technologie, maar ook naar het meer ongrijpbare ontwerp van de systemen waarin we leven, zoals instituties, sociale structuren en economische modellen.

Een somber toekomstbeeld
Het heersende economische systeem staat op springen. In de dagelijkse achtbaan van slechtnieuwsberichten en existentiële angst verliezen we grip en soms zelfs het vermogen om hoopvol te blijven. “Ik zie eigenlijk geen positieve toekomst”. “80-jarigen bepalen voor 20-jarigen”. Jongeren zien het in een open gesprek over de toekomst niet heel positief in. Een betere wereld ligt inderdaad niet voor het oprapen. Dat is alleen geen reden om bij de pakken neer te zitten.

Nu nadenken over een betere later
Juist in crises ontstaan veel nieuwe ideeën voor de toekomst. Nu is het moment om na te denken over een betere later. Vanuit die gedachte is Better Future Now Festival geboren. Hét ideeënfestival voor een betere samenleving: open, eerlijk en inclusief. Een festival waar iedereen ongeacht leeftijd of afkomst kan meedenken en meedoen voor een betere toekomst. Dit jaar stond in het teken van een nieuwe kijk op kapitalisme. Is het kapitalisme - ons economische systeem dat gericht is op efficiëntie, winst en groei - nog wel van deze tijd? En zo niet, wat is dan een goed alternatief? Samen met boeiende kunstenaars, lokale initiatieven en andere spelbrekers kon het publiek op zoek naar andere mogelijkheden voor het economisch systeem.

Een toekomstbestendig programma
Het programma, samengesteld door Waag, bestond o.a. uit een Waag Future Talks over de toekomst van het voedselsysteem en een avond over de mysterieuze wereld van quantummechanica. Op zaterdag verplaatste het festival naar het winkelcentrum Amsterdamse Poort, waar New Metropolis Zuidoost getransformeerd werd tot een waar Gamecafé voor Spelbrekers. Wie langsliep kon aanschuiven voor een potje Monopoly of een workshop Terra Nova Minimaatschappij, waarin je samen met andere spelers aan het roer staat van een nieuwe samenleving. Daarnaast lieten installaties en exposities je nadenken over een alternatief systeem waarin we zelf de regels bedenken. Zo verhandelde je in de interactieve installatie 'Environmentalist Stock Exchange' geen financiële aandelen, maar kon je juist investeren in ecosystemen. Kunstenaar Yasser Ballemans bedacht het Grote Taartdeelfeest, waarin voorbijgangers in de Amsterdamse Poort aan de hand van stukken taart werden gevraagd naar de verdeling van vermogen in de wereld.

Op zaterdagmiddag schoof het publiek aan bij de Grote Spelbrekershow, waar we in gesprek gingen met uiteenlopende mensen die allen hetzelfde doel hebben: systeemverandering. Met de sprekers keken we naar alternatieven voor het huidige economische systeem in verschillende domeinen, zoals wonen, mode, design, data, economie en klimaat. Iets verderop van de Amsterdamse Poort, in de H-buurt, gidste de Better Future Now-tour wandelaars naar de ‘nieuwe wereld’. Ze liepen langs vier locaties waar op een alternatieve manier met waarde wordt omgegaan: waar creativiteit en cultureel ondernemerschap centraal staan, of waar sociale en duurzame initiatieven uit de buurt ruim baan krijgen. Tijdens de tour deelden buurtbewoners en veranderaars hun werkwijze en kennis met de groep. Kortom: een mooi begin voor een betere toekomst.

Ons onwrikbare geloof in oneindige economische groei is eindig. Mooi om Waag te helpen met de zoektocht naar nieuwe antwoorden en vragen voor maatschappelijke problemen.
Jeffrey de la Fuente
Hoofd Creatieve Strategie