Opdrachtgever:
BLG Wonen

Expertise vanuit BKB:
Strategisch advies
Organisatie evenementen
PR
PA

Datum:
2021 - nu

Website:
https://www.blgwonen.nl/over-ons/pilot-duurhuur.html
https://www.blgwonen.nl/over-ons/woondebat.html

BLG Wonen

Een toegankelijke woningmarkt voor iedereen

Als onderdeel van De Volksbank is BLG Wonen een hypotheekverstrekker met een maatschappelijke missie: de woningmarkt voor iedereen toegankelijk maken. Dat is lang niet eenvoudig. Neem de paradoxale uitdaging waarvoor veel starters zich gesteld zien: wél 1200 euro voor een huurwoning in de vrije sector moeten betalen, maar géén hypotheek van 1000 euro in de maand kunnen krijgen.

Daad bij woord
Om daad bij woord te voegen, ontwikkelt BLG Wonen verschillende initiatieven die de toegankelijkheid van de woningmarkt moeten verhogen. Denk aan de pilot Duurhuur, het jaarlijkse WoonDebat en De Woontoegankelijkheidsmonitor. BKB heeft bij het ontwerpen van deze initiatieven meegedacht en is daarnaast gevraagd om de communicatiestrategie rond die initiatieven te verzorgen en proactief te adviseren wanneer er mooie PR-kansen voorbijkomen.

Pilot Duurhuur
Voor huurders die graag een huis willen kopen, maar daar met de huidige hypotheekregels niet voor in aanmerking komen, heeft BLG Wonen de pilot Duurhuur opgezet. Hierbij krijgen huurders die kunnen bewijzen dat ze in staat zijn om bepaalde woonlasten te dragen, de kans om dit huurverleden mee te laten wegen bij hun hypotheekaanvraag. Onder meer in samenwerking met de Vereniging Eigen Huis en de Nationale Hypotheek Garantie krijgen duurhuurders zo de kans om een verantwoorde hypotheek af te sluiten. De pilot, die met 40 hypotheken begon, heeft inmiddels 1000 mensen aan een woning geholpen. BKB heeft een bijdrage aan de pilot geleverd door de soms ingewikkelde financieel-economische materie door te vertalen naar de belevingswereld van de doelgroep. En er zo voor gezorgd dat het initiatief ook daadwerkelijk in beeld kwam bij de mensen voor wie het bedoeld was.

Het WoonDebat
De problemen op de woningmarkt zijn een veelkoppig monster, en niet door één bank of hypotheekverstrekker op te lossen. Dit maakt het extra belangrijk voor organisaties die op de woningmarkt actief zijn om ervaringen en inzichten met elkaar te delen en zo samen tot praktische oplossingen te komen. Om dit te faciliteren initieert BLG Wonen sinds 2019 het WoonDebat, waarbij BKB voor de volledige verantwoordelijk is. Tijdens de laatste editie in 2021 vertelden ervaringsdeskundigen over hun zoektocht naar een woning en deelden verschillende experts hun inzichten over de stand van de woningmarkt. Zo waren onder meer Carla Muters (Raad van Bestuur Nationale Hypotheek Garantie), Nic Vrieselaar (Senior Economist Rabobank) en Songül Mutluer (Wethouder Wonen, Jeugdzorg, Ouderenp en Minimabeleid Gemeente Zaanstad & Bestuurslid VNG) te gast.

Resultaten
Het nieuws over de pilot Duurhuur leverde mooie artikelen op in De Telegraaf, Business Insider en NU.nl en radio-interviews op BNR en NPO Radio 1. BLG Wonen introduceerde in aanloop naar het WoonDebat de Woontoegankelijkheidsmonitor, een monitor die de kansen op de woningmarkt in kaart brengt. De eerste inzichten uit de monitor verschenen in landelijke en regionale publicaties. Zo werd directeur Frank Soede door BNR geïnterviewd over de ontoegankelijkheid van de Nederlandse woningmarkt. De Tubantia publiceerde een artikel over de woonkansen van Tukkers.

De woningmarkt zit vast voor starters, maar niet alleen voor hen. Het Woondebat toonde de complexiteit van het onderwerp en vooral de noodzaak dat niet alleen de overheid, maar ook marktpartijen met creatieve oplossingen moeten komen
BLG Wonen
Een toegankelijke woningmarkt voor iedereen