Opdrachtgever:
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Expertise vanuit BKB:
Evenementen
Community beheer

Datum:
2023 - 2024

Collegetour doorwerking slavernijverleden

Jongeren en bewindspersonen in gesprek over doorwerking slavernijverleden

Het slavernijverleden werkt voor veel jongvolwassenen nog door in hun dagelijks leven. Bijvoorbeeld in de vorm van ongelijke kansen, stagediscriminatie of in nadelige effecten op de mentale gezondheid. Samen met SpeakUpWorld en UNSEEN Community, organiseerde BKB het afgelopen jaar drie Collegetour bijeenkomsten in Amsterdam, Groningen en Willemstad, Curaçao.

Vanuit de dringende behoefte om een dialoog over de doorwerking van het slavernijverleden te verbreden naar jongvolwassenen, initieerde voormalig staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de Collegetour doorwerking slavernijverleden. Van Huffelen ging met twee collega-bewindspersonen in gesprek met jongvolwassenen over wat zij ervaren in hun dagelijks leven en hun wensen zijn ten aanzien van de toekomst.

In Groningen gingen studenten van het Alfa-college, DC Terra en Noorderpoort bijvoorbeeld in gesprek met staatssecretaris Alexandra van Huffelen, minister Robbert Dijkgraaf en staatssecretaris Maarten van Ooijen. In verschillende deelsessies werden ervaringen rondom herdenken, stagediscriminatie en mentale welzijn opgehaald. Studenten vertelden over hun ervaringen, behoeften en wensen vanuit de overheid.

Naast de deelsessie was er tijdens deze editie ook ruimte voor sport, muziek en spoken word. Zo sprak oud-profvoetballer Kurt Elshot met dagvoorzitter Andrew Makkinga over racisme en discriminatie in de sport, creëerde voormalig Alfastudent en stadsdichter van Groningen, Myron Hamming, met spoken word een moment van rust en bezinning, en sloot artiest Jooz de bijeenkomst af met spoken word en muziek, waardoor de dag dansend tot een einde kwam.

De Collegetour heeft zowel in Amsterdam, Groningen en Willemstad ruimte geboden aan studenten en bewindslieden om met elkaar in gesprek te gaan over de belevingswereld en ideeën van jongeren rondom de doorwerking van het slavernijverleden. De opgehaalde ervaringen en behoeften zijn uiteindelijk samengevoegd in een adviesrapport aan de overheid waarin de stem van jongeren gehoord wordt.