Het Nationaal Slavernijmuseum

Hoe behoud je betrokkenheid tot aan de opening van het museum?

Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam

Datum: 2023 – 2024 

Expertises: Strategisch advies

Evenementen
Community beheer
Vrije publiciteit en PR

In de zomer van 2024 zijn de plannen voor het Nationaal Slavernijmuseum goedgekeurd door zowel de gemeente Amsterdam als het Rijk. Dit betekent dat het museum zijn deuren zal openen in 2030. Hoewel 2030 nog ver weg lijkt, is het belangrijk dat stakeholders, geïnteresseerden en betrokkenen geïnformeerd blijven over de plannen, dat er draagvlak is voor de plannen, dat de verwachtingen worden gemanaged en dat de status van het plan en de planning tot aan de opening in 2030 duidelijk zijn.

Om dit te realiseren gingen de kwartiermakers Peggy Brandon, John Leerdam en David Brandwagt in het najaar van 2024, zoals beloofd tijdens de eerste ronde bij het ophalen van input in 2023, het land in. Dit keer organiseerden zij zes publieksbijeenkomsten in Amsterdam, Groningen, Den Haag, Rotterdam, Maastricht en Tilburg. Tijdens deze bijeenkomsten presenteerden zij het plan “Vertel het hele verhaal” en verzamelden zij nieuwe input. BKB ondersteunde bij de organisatie en uitvoering van de bijeenkomsten.

De reis naar een gedeeld verhaal
In de afgelopen jaren voerden de kwartiermakers intensieve gesprekken met mensen uit Nederland, Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Deze gesprekken, die gingen over zowel de inhoud als de locatie van het museum, vormden de basis voor het plan “Vertel het hele verhaal”. Dit plan werd in mei 2024 door de gemeenteraad van Amsterdam aangenomen en tijdens de publieksbijeenkomsten verder toegelicht.

Hoe houd je betrokkenheid vast voor het museum?
Bij elke publieksbijeenkomst werd actief gezocht naar manieren om betrokkenheid te creëren en te behouden tot aan de geplande opening in 2030. Zo vertelde bij elke bijeenkomst een regionale voorloper op het thema  over het belang van het museum en de impact die het zal hebben op de gemeenschap. Bezoekers gaven aan hoe belangrijk tijdelijke tentoonstellingen in provincies zoals Friesland en Drenthe kunnen zijn, en benadrukten het belang van jongeren activeren als ambassadeurs. Daarnaast konden aanwezigen via een registratieformulier aangeven hoe zij betrokken willen blijven.

Conferentie Building Bridges
Op 10 oktober 2024 vond de conferentie ‘Building Bridges’ plaats, met als gastspreker prof. Bryan Stevenson over hedendaagse sociale, culturele en jurdische doorwerking van slavernij en hoe Nederland hiermee omgaat. Meer over de conferentie lees je op deze pagina van onze website.

Het Nationaal Slavernijmuseum komt er stapje voor stapje en steentje voor steentje!
De inzichten uit de publieksbijeenkomsten vormen een waardevolle basis voor de verdere ontwikkeling van het museum. Door ook in de komende jaren werkbezoeken, conferenties en regionale initiatieven te organiseren, blijft het museum verbonden met geïnteresseerden, betrokkenen en nieuwe belangstellenden.  

Het Nationaal Slavernijmuseum groeit uit de verhalen van mensen, van Amsterdam tot Limburg en van Den Haag tot Groningen. Door deze verhalen samen te brengen, ontstaat er verbondenheid tot de opening van het museum in 2030.
Maxence Vrede
Campagnestrateeg