Foto: Bart Maat

Opdrachtgever:
RegioBank

Expertises vanuit BKB:
Programma,
PR,
Productie

Datum:
2024

Het Regio EU-Verkiezingsdebat

Kandidaat Europarlementariërs in debat over regiozaken

Mensen uit de regio ervaren steeds vaker een kloof tussen de regio en politiek. En de discussies in het Europese Parlement voelen voor deze en vele andere Nederlanders al helemaal als een ver-van-hun-bedshow. Maar Europese onderwerpen zoals mobiliteit, landbouwbeleid en de energietransitie hebben directe invloed op het dagelijks leven van inwoners van de vele mooie regio’s die Nederland kent. De toekomst van de regio wordt in Europa bepaald. Daarom organiseerden wij, in opdracht van RegioBank, in aanloop naar de Europese verkiezingen in Nederland het eerste Regio EU-Verkiezingsdebat.

Op donderdag 30 mei 2024, precies één week voor de Europese verkiezingen in Nederland, kruisten kandidaat-Europarlementariërs Raquel García Hermida (nr. 2, D66), Anja Haga (nr. 1, CU), Gerben Horst (nr. 6, CDA), Reinout van Malenstein (nr. 3, NSC), Marit Meij (nr. 3, GL-PvdA) en Merel Muller (nr. 28, PvdD) met elkaar de degens in Amersfoort in het eerste Regio EU-verkiezingsdebat.

Het debat
Aan de hand van aanwezige verschillende vragenstellers uit de regio gingen de aanwezige kandidaten in debat over uiteenlopende regionale uitdagingen. Van het belang van grensoverschrijdende OV-verbindingen, tot het behoud van streekcultuur en streektalen. Van het tegengaan van de verschraling van publieke voorzieningen in kleine kernen tot het betrekken van jongeren bij Europa. Van links tot rechts was iedereen het erover eens dat een groot deel van de oplossingen voor uitdagingen in de regio de komende vijf jaar meer steun vanuit Brussel moet krijgen.

Unaniem pleiten de aanwezige partijen voor meer Europese investeringen in de regio. Uit het debat komen een aantal duidelijke ambities van de kandidaat-Europarlementariërs naar voren:

  1. EU-beleidsmakers moeten bij het maken van beleid en het verdelen van budget vaker het regionale perspectief raadplegen. Bijna 70% van alle Europese wetgeving landt uiteindelijk in de regio. Ga vaker met mensen, organisaties en ondernemers uit de verschillende regio's in gesprek.
  2. Europees geld moet toegankelijker verdeeld worden. Kleinere regio's maken in de praktijk minder aanspraak op Europese gelden door bureaucratische barrières, zoals onnodig ingewikkelde aanvraagprocedures. Het speelveld met de rijkere Randstad moet gelijk getrokken worden.
  3. Bied als Europa meer ruimte aan lokale initiatieven om maatwerk te leveren. Verstrekte subsidies moeten écht lokaal het verschil kunnen maken. Daar zou wet- en regelgeving ook meer ruimte én lokale flexibiliteit voor kunnen bieden.

Verschillende media deden verslag van het eerste Regio EU-Verkiezingsdebat, onder andere: NOS, RTV Utrecht, De Stad Amersfoort.

Foto: Bart Maat
Foto: Bart Maat
Foto: Bart Maat
Foto: Bart Maat