Foto: Bart Maat

Loterij des Levens voor de Tweede Kamer

Laat 350.000 jongeren in een kwetsbare positie niet aan hun lot over

Opdrachtgever:
Stichting het Bouwdepot

Datum:
2024

Expertises:
Strategie Boodschapontwikkeling
Creatief concept
Publiciteit
Promotie

In Nederland groeien ruim 350.000 jongeren op in een kwetsbare positie. Stichting het Bouwdepot investeert in deze jongeren. Ze ontwikkelden een succesvolle aanpak waar gemeenten gebruik van kunnen maken, zodat deze jongeren aan hun toekomst kunnen bouwen. Helaas worden enthousiaste gemeenten en het Bouwdepot tegengehouden door landelijke wet- en regelgeving vanuit het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Tijd voor actie in Den Haag! Met de campagne “De Loterij Des Levens” gaven we Tweede Kamerleden een zetje in de rug om werk te maken van het Bouwdepot: laat jongeren niet aan hun lot over!

Een effectieve aanpak

Stichting het Bouwdepot geeft jongeren een jaar lang een basisinkomen (€1308,45 per maand). Deze financiële zekerheid geeft hen de rust en stabiliteit die ze nodig hebben om aan hun toekomst te bouwen. Door te studeren, werk te zoeken of een stabiele woonsituatie op te bouwen.

Het is een zeer effectieve en kostenefficiënte interventie: elke geïnvesteerde euro wordt binnen drie jaar terugverdiend. Jongeren worden zelfstandiger en stabieler. Het Bouwdepot werkt al succesvol samen met 8 gemeenten. Veel andere gemeenten staan in de startblokken, maar worden tegengehouden door de grenzen van de huidige landelijke wet- en regelgeving. Dat moet veranderen. En daarom voerden we druk uit op politiek Den Haag.

De Loterij Des Levens
Het leven is een loterij. Je hebt geen invloed op de omstandigheden waarin je opgroeit. In de loterij des levens trokken 350.000 jongeren het verkeerde lot. Om aandacht te vragen voor hun lot en het verschil dat het Bouwdepot hierin kan maken, brachten we ‘De Loterij Des Levens’ naar Den Haag. 

Op de dag van de begrotingsbehandeling van SZW stonden we met een groot rad voor de Tweede Kamer. We riepen Kamerleden op om de ruim 350.000 jongeren in kwetsbare positie niet aan hun lot over te laten.

Jennifer en Antoinette, die allebei hun leven op de rit hebben gekregen dankzij het Bouwdepot, gingen in gesprek met Kamerleden. Ze gaven hen een symbolische cheque met de verantwoordelijkheid voor 350.000 jongeren.

Aandacht voor het Bouwdepot in het debat
De actie leverde politieke en media-aandacht op. Trouw schreef een scherp artikel over het Bouwdepot en Hart van Nederland maakte een mooie reportage over Jennifer en de actie. Tijdens de begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer noemden Esmah Lahlah en Laurens Dassen het Bouwdepot. Dassen riep de staatssecretaris Nobel zelfs op om met het Bouwdepot in gesprek te gaan, waarop hij heeft toegezegd om met de stichting en enthousiaste gemeenten in gesprek te gaan. Op naar een duurzame implementatie van het Bouwdepot in landelijke wet- en regelgeving!

Dat je met een strakke uitwerking van een goed idee invloed kan uitoefenen op de landelijke politiek geeft hoop en moed!
Stijn Hermans
Contentstrateeg
Foto: Bart Maat
Foto: Bart Maat