Provocatieve verhalen en inspirerende ideeën op Lowlands

Maatschappij, politiek en wetenschap met Ask me anything, Villa Lowlands en Lowlands Science

Opdrachtgever:
Lowlands

Datum:
2010 - heden

Expertises:
Publiciteit en promotie
Evenementen en activatie

Zie ook:
Tumblr

Wanneer sprak jij voor het laatst met een ex-hooligan, een helikopterpilote die werd neergeschoten boven Afghanistan, of iemand met zelfmoordneigingen die gedwongen opgenomen is geweest? 

Bij ons nieuwe Lowlands concept Ask Me Anything stelden onze gasten zich open voor alle vragen die je altijd al had willen - maar misschien niet durfde - te stellen. Daarnaast organiseerden we Villa Lowlands. Elke dag was er een spraakmakend persoon te gast op de bank van presentator Martijn de Greve. Samen met huisbutler en rechterhand van het publiek Roel Maalderink had het publiek de macht om het verloop en de inhoud van de interviews te beïnvloeden.

Willem de Bruin was onze eerste gast op vrijdag. Je kent hem als helft van het Nederlandse hiphopduo The Opposites, dat na vier albums in 2014 de handdoek in de ring gooide. De Bruin belandde hierdoor in een zwart gat maar kwam terug en maakte een frisse start. Zijn album Man In Nood gaat over deze moeilijke periode in zijn leven.

Zaterdag was Fidan Ekiz te gast bij Villa Lowlands. Voor een heldere mening ben je bij haar aan het goeie adres. Ekiz werkte als verslaggever bij het Rotterdams Dagblad, was oorlogscorrespondent tijdens de Irakoorlog en werd vervolgens correspondent in Istanbul. Ze maakte o.a. de tv-documentaires Veerboot naar Holland (emigratie), De Pen & Het Zwaard (persvrijheid), Vrouw op Mars (feminisme) en Alles Komt Goed. En dan is Ekiz ook nog eens columnist voor Algemeen Dagblad, Vrij Nederland en Talkies Magazine, en presenteert ze het programma De Nieuwe Maan, een wekelijkse talkshow met een scherp oog voor ontwikkelingen rondom de moslimgemeenschap

Op zondag krijgen we bezoek van een speciale gast: Minister-president Mark Rutte kwam op bezoek in de Echo. Een premier op Lowlands, dat gebeurde nog niet eerder. In een afgeladen tent ging hij in gesprek met Martijn de Greve, over het - door het het publiek gekozen thema - onderwijs en ontwikkeling. Verder vertelde de minister-president over zijn favoriete muziek (Van Brahms tot Trijntje Oosterhuis), zijn pianokunsten, én hij deed ook nog even bij Martijn voor hoe je de hand van Trump moet schudden.

Daarnaast produceerden we de klassieker: Lowlands Science. BKB ontwikkelde dit wetenschappelijke programma 5 jaar geleden voor Lowlands. Lowlands Science bood ook dit jaar weer elf onderzoeksteams van Universiteiten en Hogescholen de mogelijkheid om hun onderzoek uit te voeren op het festival. Voorwaarde voor alle onderzoeken is dat ze én wetenschappelijk relevant zijn én dat ze de bezoeker iets te bieden hebben. Zo werden de enthousiaste festivalgangers proefpersoon in het grootste laboratorium van Nederland.

Bezoekers konden o.a. deelnemen aan de volgende experimenten:

De Dooie Hoek (Hogeschool Rotterdam, Erasmus MC)
Wat zou je nog willen doen voor de dood? In dit onderzoek wordt onderzocht hoe jongeren nadenken over het levenseinde, om zo meer inzicht te krijgen in hoe zij omgaan met de dood. Wat is je bucketlist, hoe ziet jouw een uitvaart eruit en heb je al social media-testament gemaakt?

Wat heb jij in je broek? (Radboud UMC)
Hoe tevreden ben jij met je geslachtsdeel? Onderzoek toont namelijk aan dat hoe tevreden je bent met je uiterlijk vooral wordt beïnvloed door hoe mooi je je voelt – in plaats van hoe je er feitelijk uitziet. Maar geldt dit ook voor je piem of poes?

We Need Your P (ee)! (Universiteit van Amsterdam)
Is jouw urine waardevol of niet? We weten het straks met behulp van struviet! Dit stofje wordt uit afvalwater gewonnen en kan worden gebruikt als kunstmest. Laat  jouw urine achter en test in welke mate er restproducten van farmaceutische middelen en chemicaliën terechtkomen in herwonnen struviet. En na het onderzoek krijg je er gelijk een self-guided tour van de transparante proefopstelling bij!

Bekijk hier alle projecten die in 2019 aanwezig waren bij Lowlands Science.

Bij Lowlands Science krijgen wetenschappers de kans om 55.000 proefkonijnen te testen. Het is één grote wetenschappelijke chaos. Als ik dat aanschouw denk ik: gelukkig maar, want verwarring creëert de mooiste ontdekkingen.
Bianca Pander
Partner