Mensenrechten Voor Iedereen

Stilstaan bij mensenrechten met het College voor de Rechten van de Mens

Opdrachtgever:
College voor de Rechten van de Mens

Expertise vanuit BKB:
Positionering,
Campagneconcept,
Boodschapontwikkeling,
Creatief concept,
Communicatiestrategie,
Creatie,
PR

Datum:
2022 - heden

Website:
www.mensenrechtenvooriedereen.nl

Het College voor de Rechten van de Mens is hét mensenrechteninstituut in Nederland. Als onafhankelijke toezichthouder belichten, beschermen en bevorderen zij mensenrechten in Europees en Caribisch Nederland. Van onderzoek en advies aan regering en parlement, tot voorlichting, mensenrechteneducatie en oordelen over individuele discriminatieklachten. Maar hoe vergroten we betekenis en belang van mensenrechten in Nederland, en het werk van het College? En hoe zorgen we ervoor dat een autoriteit ook als toegankelijk wordt gezien?

Het grote ideaal is een samenleving waarin mensen in vrijheid en waardigheid leven, vrij van oordelen en discriminatie en met gelijke kansen voor iedereen. Alle mensen hebben dezelfde mensenrechten. De ervaringen daarmee zijn alleen voor iedereen verschillend. In de tien jaar sinds haar oprichting is vaak gebleken dat de bescherming van mensenrechten niet altijd goed gaat. Denk aan de toeslagenaffaire, stagediscriminatie of bedreiging van journalisten en wetenschappers. Uit onderzoek van het College naar de beleving van mensenrechten in Nederland blijkt dat voorlichting over mensenrechten belangrijk blijft en 30% van de ondervraagden niet weet of hun mensenrechten wel eens geschonden zijn. Kortom: mensenrechten zijn en blijven mensenwerk.

Mensenrechten Voor Iedereen
Samen met het College brengen we de mens in mensenrechten meer naar voren met het meerjarige campagneconcept ‘Mensenrechten Voor Iedereen’. Iedereen heeft mensenrechten, maar iedereen heeft ook een verantwoordelijkheid om die te waarborgen. Op www.mensenrechtenvooriedereen.nl vinden bezoekers de ervaringen van anderen met mensenrechten en meer informatie over de eerste PR-activatie. Ook roept het College iedereen op om eigen ervaringen met mensenrechten via sociale media, mensenrechtenstickers en via de website te delen.

Interactieve mensenrechtenspiegel
Om mensenrechten zichtbaar te maken ontwikkelden we een interactieve mensenrechtenspiegel waarin mensen de reflectie van zichzelf en mensenrechten op de spiegel zien als ze ervoor gaan staan. Het idee van de Mensenrechtenspiegel is geïnspireerd op de tweewegspiegel uit Harry Potter: een spiegel die communiceert en confronteert. De magie zit in een doorkijkspiegel waarachter LED-panelen verschillende tekstvlakken uitlichten. Een sensor in de MDF-kast detecteert wanneer iemand voor de kast staat, en omringt de persoon dan met mensenrechten die voor ons allemaal gelden, gevolgd door de campagneboodschap die midden in spiegel in beeld komt. Op de achterkant van de spiegel hangen verschillende A3 borden, met elk een ander mensenrecht, waarover burgers en medewerkers van het College met elkaar over in gesprek kunnen.

Op tour met mensenrechten
De spiegel stond in december 2022 voor het eerst in winkelcentrum Hoog Catharijne en gaat in 2023 op tour door heel Nederland op drukbezochte en relevante locaties. In de tussentijd staat hij bij het College voor de Rechten van de Mens zelf, naast een koffiemachine. In de pauze kun je naast je koffie dus ook even je mensenrechtenbesef halen!

Dankbaar om bij te dragen aan zo’n alles overkoepelend onderwerp als mensenrechten. En dat op deze manier te vertalen naar strategie en concept.
Jeffrey de la Fuente
Hoofd Creatieve Strategie