
Nationaal Slavernijmuseum
Participatiebijeenkomsten door heel Nederland
Welke verhalen wil jij terugzien in het museum? En hoe vertellen we deze verhalen?
Met deze vragen trekken de drie kwartiermakers John Leerdam, Peggy Brandon en David Brandwagt het land door om ervoor te zorgen dat het nieuw op te richten museum straks een plek is waar iedereen zich gezien en gehoord voelt. BKB helpt bij de organisatie van deze inspirerende bijeenkomsten. We zijn verantwoordelijk voor het programma, werving en productie. Dit betekent dat we in 2023 langs alle provincies gaan om input uit de gemeenschap op te halen. De Volkskrant schreef een mooi verhaal over de bijeenkomst in Utrecht.
Met de excuses van de Nederlandse regering voor het slavernijverleden en de daaropvolgende excuses van de koning tijdens Keti Koti is er een stap gezet richting heling. Heling, erkenning en hoop. Drie passende woorden bij de bijeenkomsten waarin we input halen voor de oprichting van het Nationaal Slavernijmuseum.
Tijdens de avonden geven de kwartiermakers het podium aan sleutelfiguren en makers uit de betrokken gemeenschappen. Lokale bestuurders vertellen hoe provincies en gemeenten hun eigen slavernijverleden onderzoeken. Het hoogtepunt van de avond zijn de deelsessies met de kwartiermakers, waarin zij met de aanwezigen in gesprek gaan over welke verhalen een plek krijgen in het museum, waarom dit belangrijk is en op wat voor manier deze verhalen verteld moeten worden. De gesprekken bieden veel stof tot nadenken en vormen de input van het plan voor het Nationaal Slavernijmuseum dat eind 2023 opgeleverd wordt.
De eerste helft 2023 deden we zes steden aan en de laatste helft zullen we nog gaan naar Maastricht (5 september), Eindhoven (6 september), Arnhem (28 september), Leeuwarden (10 oktober), Almere (11 oktober) en Tilburg (25 oktober). Je bent van harte welkom om ook jouw ideeën over het toekomstige Nationaal Slavernijmuseum met de kwartiermakers te delen. Meld je aan.
Door het hele land voeren we mooie en kwetsbare gesprekken. In elke provincie komen we unieke mensen, bijzondere verhalen en verschillende gemeenschappen tegen. Sommige deelnemers zijn nazaten van tot slaaf gemaakte mensen die voor het eerst over hun verleden praten.Selma Hamouda
Campagneleider