Tijd voor biodiversiteit

Samen voor een leefbare wereld met jongeren en Naturalis

Opdrachtgever:
Naturalis Biodiversiteits Centrum

Expertise BKB:
Strategie en boodschapontwikkeling
Evenementen, grassroots en activatie

Website:
https://www.naturalis.nl/over-ons/samenwerken/naturalisxjongeren

Wat gebeurt er als wetenschappers en jongeren de krachten bundelen rondom de biodiversiteitscrisis? Met die vraag zijn we met Naturalis vorig jaar op pad gegaan en hebben we de wereld van wetenschap en activisme samengebracht. Het resultaat is een denktank van wetenschappers van Naturalis en jongeren die zich met klimaat en biodiversiteit bezighouden en een sterk manifest om te zorgen dat de politiek ze een serieuze plek aan tafel gaat geven.

Het is namelijk tijd dat jongeren die seat at the table krijgen. Jongeren hebben de afgelopen tijd hun stem laten horen over de klimaat- en biodiversiteitscrisis. Met duizenden gingen en gaan ze de straat op. Maar tot op heden is er nog te weinig gedaan met hun zorgen over de staat van de natuur en het klimaat. Terwijl zij juist veel waardevolle kennis en ervaring hebben om mee te denken over de aanpak van de biodiversiteitscrisis.

Dus teken het manifest en help Jongeren X Naturalis de druk op de politiek op te voeren: https://www.naturalis.nl/over-ons/jongerenxnaturalis.

Het is inspirerend om te zien wat er los komt als jongeren van zo veel verschillende organisaties en wetenschappers samenwerken. Ze hebben hetzelfde doelen, maar hele andere instrumenten om die te na te streven. En juist daarom is deze denktank zo uniek en hard nodig in Nederland. Ik hoop dat de verantwoordelijke minister in het nieuwe kabinet straks niet om ze heen kan en ze die plek aan tafel ook echt gaat geven. Want is tijd voor hun geluid. Het is tijd dat we hen een stem geven. Het is tijd voor biodiversiteit.
Isabelle Rade
Partner
Illustratie: Jamie Nee

NaturalisXJongeren
Onder de naam ‘NaturalisXJongeren’ bundelden op dinsdag 17 november een mix van wetenschappers en jongeren(verenigingen) hun krachten. De bijna 60 betrokkenen namen deel aan een online brainstorm over oplossingen voor biodiversiteitsverlies en de klimaatcrisis. Samen willen zij hun zorgen zichtbaar maken, kennis delen en komen tot oplossingen voor een leefbare wereld. Tijdens de bijeenkomst werd gewerkt aan een manifest dat laat zien dat een leefbare wereld een kwestie van kiezen is. Dit manifest is de basis voor het Groene Verkiezingsdebat, dat wordt georganiseerd rondom de Tweede Kamerverkiezingen op 4 maart 2021.

Een duurzame relatie met jongeren
De online bijeenkomst van NaturalisXJongeren werd geleid door dagvoorzitter Kauthar Bouchallikht. Edwin van Huis, directeur Naturalis Biodiversity Center, sprak de deelnemers aan het begin van de avond toe: “We vinden het heel inspirerend om te zien dat jongerenorganisaties zich in willen zetten voor een leefbare wereld. Ik hoop dat wij vanavond een stap verder komen in het formuleren van vragen, aandachtspunten en onderwerpen die wij hebben. Zo kunnen we de politiek hiermee confronteren en zorgen dat we over dit onderwerp met alle betrokkenen en beslissers aan tafel komen.” Naturalis wil hierbij graag de wetenschappelijke basis leggen – zo kunnen de jongeren goed beslagen ten ijs bij de politiek aankloppen.

Voor de bijeenkomst was een divers programma samengesteld. Zo gaf Koos Biesmeijer, hoogleraar Natuurlijk Kapitaal en wetenschappelijk directeur bij Naturalis, een inspirerend mini-college over het verband tussen klimaat en biodiversiteit. Ook was er een live optreden van Nynke Laverman en Sytze Pruiksma, en sprak de Belgische klimaatactiviste Anuna de Wever de deelnemers toe over het belang van denktanks als NaturalisXJongeren. “Ik stel voor dat we samen zo veel mogelijk mensen blijven informeren over de ernst van de situatie, en tot actie komen”, aldus De Wever.

Kwestie van kiezen

In het museum laat Naturalis zien hoe mooi de natuur is. Het gedroomde resultaat is dat mensen er beter voor gaan zorgen. Helaas is dit nog niet het geval. De leefbaarheid van de aarde staat wereldwijd zwaar onder druk door de manier waarop de mens ermee omgaat. Jongeren staan hiervoor al in de actiestand. Met duizenden gingen ze de straat op. Tot op heden is er nog te weinig gedaan met hun zorgen over de staat van de natuur en het klimaat.  Met het project Naturalis X Jongeren komen twee werelden samen: wetenschap en activisme, hart en hoofd, analyse en empathie, strategie en verbeelding. Vanuit een gedeelde urgentie vullen ze elkaar aan.

Samen met BKB – het campagnebureau, ASN Bank en diverse jongerenorganisaties is een aanpak bedacht om Naturalis en jongeren te laten samenwerken om tot oplossingen te komen voor de huidige biodiversiteitscrisis. Samen willen we laten zien dat een leefbare wereld vooral een kwestie is van kiezen.

Het Groene Verkiezingsdebat
Op donderdag 4 maart vindt het Groene Verkiezingsdebat 2021 plaats. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart nodigen jongeren diverse politici uit om hun verkiezingsprogramma te verdedigen op het gebied van groene thema’s, zoals duurzaamheid en circulariteit. Ook gaan zij in gesprek over oplossingen voor de klimaatcrisis en biodiversiteitsverlies. Het Groene Verkiezingsdebat, een initiatief van IUCN NL en Naturalis Biodiversity Center, vindt plaats bij Naturalis in Leiden en is te volgen via een livestream.