Nederland van de kaart
Een campagne tegen de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking
Opdrachtgever:
Partos
Datum:
2024
Expertises:
Strategie
Boodschapontwikkeling
Concept
Actie, lobby en PR
Het kabinet-Schoof wil vanaf 2027 jaarlijks 2,4 miljard euro bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. Dit betekent dat van het al beperkte budget voor internationale samenwerking vrijwel niets overblijft. Samen met Partos, de branchevereniging voor internationale samenwerking, hebben we een boodschap ontwikkeld waarmee sectorbreed, met ruimte voor eigen nuances en invulling, campagne werd gevoerd tegen de kabinetsplannen. Een boodschap die bovendien zijn weg vond naar de media.
Veel van de uitdagingen waar de wereld vandaag mee te maken heeft houden niet op bij landsgrenzen. Nederlandse organisaties en de overheid spelen hierin een belangrijke rol door bij te dragen aan wereldwijde projecten op het gebied van armoedebestrijding, het verbeteren van gezondheidszorg en onderwijs, en het tegengaan van klimaatrisico’s. Tegelijkertijd levert internationale samenwerking Nederland waardevolle kennis, sterke partnerschappen en invloed op, die ook cruciaal zijn voor onze eigen veiligheid en welvaart. Met één onbezonnen pennenstreek vernietigt dit kabinet niet alleen essentieel werk wereldwijd, maar ondermijnt het ook onze internationale positie. Nederland dreigt van de kaart te verdwijnen.
Honderden persoonlijke verhalen
Wereldwijd werken tienduizenden mensen dagelijks samen met Nederland aan oplossingen voor de grote uitdagingen van deze tijd: internationale veiligheid, klimaatverandering en een rechtvaardigere wereld voor iedereen. Samen met tientallen NGO’s verzamelden we honderden persoonlijke verhalen van lokale activisten, boeren, ondernemers, vakbondsleiders en scholieren. In de week van de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede en Eerste Kamer stuurden we deze verhalen, namens hen, in de vorm van een persoonlijke ansichtkaart naar Kamerleden en senatoren.
Hun oproep aan onze politici was helder: met de voorgestelde bezuinigingen doet Nederland niet alleen afstand van zijn verantwoordelijkheid in de wereld, maar ondermijnt het ook zijn positie en invloed. Draai de bezuinigingen terug en zorg ervoor dat Nederland niet van de kaart verdwijnt!
De ansichtkaart haalde ook fysiek het debat toen fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer Paul van Meenen deze gebruikte in zijn inbreng.
Actie bij de Tweede Kamer
Als afsluiting van de campagne trokken we, in de week van de cruciale begrotingsbehandeling van het ministerie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp, naar de Tweede Kamer. Samen met drie internationale partners van Nederland uit Jemen, Nepal en Oeganda deden we een dringende oproep aan de Kamerleden om tegen de plannen van minister Klever te stemmen.
Pragati Bajarcharya, programmadirecteur bij Simavi in Nepal, benadrukte in haar toespraak: "Ik werk in Nepal met onze partners aan een groot programma, gesteund door Nederland, dat meer dan 450.000 mensen toegang tot water biedt. Ik vraag de Kamerleden om zich te realiseren hoeveel verschil Nederland maakt voor de meest gemarginaliseerde gemeenschappen wereldwijd. Laat de belangrijke rol die Nederland in de wereld speelt en de waardering voor uw bijdrage aan duurzame ontwikkeling niet verloren gaan door nu te hard te snijden."
De oproep werd kamerbreed in ontvangst genomen door vertegenwoordigers van BBB, CDA, ChristenUnie, D66, NSC, PvdA/GroenLinks, SGP, SP en VVD. Na de begrotingsbehandeling lijkt het duidelijk dat de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking doorgaan, maar of de aanvullende maatregelen, zoals het loslaten van de koppeling met het BNP, op de lange termijn worden doorgezet, blijft onzeker. De sector blijft zich hiervoor met kracht inzetten.