Verbeter de wereld, stop met het volgen van nieuws

Door Jeffrey de la Fuente - 13 november 2017

Hoe verbeteren we de wereld als het internet met al haar schattige kattengifjes om aandacht krijst, de notificaties ons om de oren vliegen, en de media ons met sensationele koppen in een wurggreep houden?

Hoe kunnen we het verstand erbij houden als alles wat we lezen, zien en horen is ontworpen om ons af te leiden van de dingen die we moeten doen? Stop met het volgen van het nieuws, zegt mediastrateeg Ryan Holiday. Quite a statement, mister Holiday. Tijdens het Brainwash Festival zijn er de hele dag programma’s die ‘verheldering proberen te bieden in tijden van verwarring en verwarring scheppen waar alles helder lijkt.’ Ik ben nu al in de war.

Lezen, denken en praten over problemen lost ze nog niet op. Maar da’s logisch. Minder logisch is de conclusie dat goed geïnformeerde burgers eerder politiek inactief zouden zijn: Narcotizing Dysfunction heet de theoretische boosdoener. Het dagelijkse bombardement aan nieuws zou ervoor zorgen dat we inderdaad meer weten, maar er eigenlijk geen moer mee doen. Praten en lezen over maatschappelijke kwesties schept namelijk de illusie dat we ook in actie komen. Niets is minder waar hier aan huize BKB, maar wel goed om even bij stil te staan.

En door! Ons aardse leven is slechts een scheet in de eeuwigheid: no time to waste.
Ho, ho, ho, niet zo snel. Juist dat miraculeuze gegeven is iets waar we écht even stil bij mogen staan. Klap je laptop dus even dicht, doe je telefoon weg, ren naar buiten, flik je kin omhoog en aanschouw het onbeschrijfelijke gevoel deel uit te maken van een groter geheel. Dat gaat niet in een overvolle Zuiderkerk, dus staren we naar dit gifje.

“If you wish to improve, be content to appear clueless or stupid in extraneous matters. Don’t wish to seem knowledgeable, and if some regard you as important, distrust yourself.” – Epictetus

Maar moet ik nu stoppen met het volgen van het nieuws? Weet ik veel. Ik ben je moeder niet. Maar mijn moeder zei ooit: “Het nieuws is net een pot met kokend water. Die zet je op, en dan ga je wat anders doen.” Het heeft geen zin om te kijken hoe het water kookt. Net zomin het nut heeft om elk wissewasje ‘op de voet’ te volgen. Luister overigens niet naar mij. Ook niet naar al die andere wijsneuzen. En al helemaal niet naar mijn moeder.

Luister naar Epictetus: “If you wish to improve, be content to appear clueless or stupid in extraneous matters. Don’t wish to seem knowledgeable, and if some regard you as important, distrust yourself.” Als filosofie gaat over grote ideeën, vormen de notificaties op je smartphone en de clickbaitartikelen op social media het tegenovergestelde.

Zorg dat je weet wat je moet weten, zodat je kan doen wat je moet doen. Beperk je nieuwsdieet. Trek af en toe de stekker uit het internet. Smijt je telefoon tegen de muur. Berust je rimpels in stoïcijns gedachtegoed. Wat je ook doet… doe iets met die kennis.