Verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland
Welke gemeente is toegankelijk voor alle inwoners?
Opdrachtgever:
VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten)
Expertise vanuit BKB:
Strategie,
Boodschapontwikkeling,
Creatief concept,
Redactie,
Online.
Datum:
2021-heden
Veel gemeenten werken al hard aan toegankelijkheid. Denk aan de website die ook leesbaar is voor mensen met een visuele beperking. Of prikkelarme uurtjes op een kermis. Of een winkelcentrum met genoeg toegankelijke parkeerplaatsen en wc’s. Dat is nog niet in alle gemeentes goed geregeld. Daarom organiseert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. BKB was betrokken bij beide edities, in 2021 (winnaar: gemeente Stein) en 2024 (winnaar: gemeente Oude IJsselstreek).
Gemeenten aan de bak en in het zonnetje
Alle 342 Nederlandse gemeenten en de 3 bijzondere gemeenten (Saba, Bonaire en St. Eustatius) doen automatisch mee aan de verkiezing. We hebben tijdens de verkiezing veel contact gehad met gemeenten. Zij waren zelf de gehele verkiezing verantwoordelijk voor hun eigen campagne om zoveel mogelijk beoordelingen of stemmen te krijgen. Wij ondersteunden hen uiteraard wel: met op maat gemaakte posters en kant-en-klare teksten. Of we hielpen met het organiseren van inspiratiesessies.
Duizenden Nederlanders laten hun stem horen
In ronde 1 beoordeelden duizenden ervaringsdeskundigen hun gemeente. In het beoordelingsformulier gaven zij hun eerlijke mening over de toegankelijkheid in hun gemeente. De 10 gemeenten met de beste beoordelingen verdienden een plek in de halve finale. Daar stemden duizenden Nederlanders op hun favoriete gemeente. De top 3 uit deze ronde ging door naar de finale. In de finale bepaalde een vakjury wie de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland is. Ook reikten zij de aanmoedigingsprijs uit. In 2021 aan Zwolle, in 2024 aan Rotterdam.
‘Niets over ons, zonder ons’
Zowel voor als achter de schermen werkt BKB in het team samen met ervaringsdeskundigen zodat elk onderdeel van de campagne toegankelijk is. Van de website tot alle content die we maken. En van begrijpelijke taal tot toegankelijke evenementen. We houden rekening met sociale, fysieke en informatietoegankelijkheid. We testen elk onderdeel bij ervaringsdeskundigen. Of nog beter: we betrekken ze bij het team en maken het samen met hen. Daarom werkten we in 2021 samen met Het Superteam: 5 makers die ook ervaringsdeskundigen zijn. Eva Eikhout, Wirin Jewlal, Mari Sanders, Zjos Dekker en Deboarh Cameron deden verslag van de verkiezing. In 2024 beoordeelden Geheime Gasten, ook ervaringsdeskundigen, de 10 gemeenten in de halve finale. Dit waren Eva Westerhoff, Titia Hoogendoorn, Thomas Brummer, Nik van Hoogstraten, Nico Smits en Ilse van der Burgwal. Zij deelden hun verslag op de website en met de vakjury.
Regionale en nationale aandacht in de media
De verkiezing is bedoeld om Nederland toegankelijker te maken. Daarom willen we ook zoveel mogelijk Nederlanders het belang van toegankelijkheid vertellen. Dat doen we via sociale media, maar ook via vrije publiciteit. Met succes.
- Lees hier het NOS artikel over de verkiezing van 2021.
- Bekijk hier het item waarin Goedemorgen Nederland langs ging bij winnaar Oude IJsselstreek.
- Lees hier het AD-artikel over toegankelijkheid in Rotterdam.
Rick Brink Aanmoedigingsprijs
De aanmoedigingsprijs is vernoemd naar Rick Brink. Rick overleed in mei 2024. Hij was de eerste minister van Gehandicaptenzaken en gemeenteraadslid in Hardenberg. In 2021 was hij lid van de vakjury van de tweede editie van de verkiezing. Ook in 2024 zou hij dat weer zijn. Vanuit BKB hebben vaker met hem samengewerkt. We waren altijd onder de indruk van zijn oneindige energie om zich in te zetten voor een inclusieve samenleving. We zijn trots dat we bij de Rick Brink Aanmoedigingsprijs zijn betrokken. Rotterdam won deze prijs in 2024.
Samenwerken met ervaringsdeskundigen is belangrijk. Dat zie je ook terug in de verkiezing. Alleen gemeenten die echt luisteren naar ervaringsdeskundigen kregen goede beoordelingen.Joost Vermeer
Redacteur & programmamaker
Een wethouder vertelde me dat een gebouw toegankelijk maken niet per se meer geld kost. Het gaat er vooral om dat je naar ervaringsdeskundigen luistert en hun advies serieus neemt.Maxence Vrede
Campagnestrateeg