Pak lichamelijke belasting aan!

Hoe TOP Werk Jij? Pak lichamelijke belasting aan!

Werkend Nederland bewust maken van het feit dat ze ziek kunnen worden door hun werk

Opdrachtgever:
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Expertises:
Strategie en boodschapontwikkeling
Publiciteit en promotie
Online strategie
Evenementen, grassroots en activatie

Website:
www.hoetopwerkjij.nl

https://www.arboportaal.nl/campagnes/hoe-top-werk-jij

 

Wist jij dat 2 op de 5 werknemers in Nederland te maken heeft met lichamelijk belastend werk? Denk aan te zwaar tillen, veel bukken of aan de lopende band dezelfde beweging maken. In totaal lijden 460.000 werknemers daardoor aan een beroepsziekte aan hun rug, arm, nek, schouder, knie of heup. Dat zorgt niet alleen voor veel persoonlijk leed, uitval en arbeidsongeschiktheid, maar levert jaarlijks ook hoge kosten voor werkgevers en de maatschappij op. Voorkomen is dus in ieders belang.

Voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maken we werkend Nederland bewust van het feit dat ze ziek kunnen worden door hun werk, met een focus op lichamelijke over- en onderbelasting. We communiceren in verschillende sectoren over hoe je veiliger kunt werken, want in de praktijk is het vaak makkelijker dan je denkt. Dat doen we met het geven van strategisch advies, het organiseren van (online) bijeenkomsten, het opzetten van een netwerk en campagnepartners, vrije publiciteit en online communicatie.

We lanceerden in het bijzijn van staatssecretaris Bas van ’t Wout de campagne ‘Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!’ op 28 oktober tijdens een online bijeenkomst. De campagne zet in op de TOP-strategie, wat staat voor technische, organisatorische en persoonsgebonden maatregelen ter preventie van lichamelijke belasting. Daarover verspreiden we online en offline verschillende informatie, zoals een animatie, stappenplan, webinars en een toolbox met gratis bruikbare instrumenten. Ook voeren we een campagne op social media waarbij we verhalen van bedrijven en experts delen, die in de praktijk laten zien hoe zij veilig werken. Daarnaast bieden we een online test aan, waarbij werknemers zelf binnen vijf minuten in kaart kunnen brengen welke risico’s zij lopen op lichamelijk belasting. 

Op de hoogte blijven van alle activiteiten die we de komende tijd organiseren? Meld je dan aan bij onze nieuwsbrief!

Publicaties naar aanleiding van de campagne lancering:

Rendement Online – ‘Aantal fysieke klachten door werk moet omlaag’

Zorg Krant – ‘Campagne gelanceerd om fysieke overbelasting door werk tegen te gaan’

Sociaal-Economische Raad (SER) – ‘Hoe TOP werk jij?’

Koninklijke Metaalunie – ‘Campagne lichamelijke belasting hoe TOP werk jij’