Veilig werken met gevaarlijke stoffen

Werkend Nederland bewust maken van het feit dat ze ziek kunnen worden door hun werk

Opdrachtgever:
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Datum:
2018 - heden

Expertises:
Strategie en boodschapontwikkeling
Publiciteit en promotie
Online strategie
Evenementen, grassroots en activatie

Zie ook:
hoeveiligwerkjij.nl

1 op de 6 werknemers loopt het risico om ziek te worden omdat zij op het werk te maken hebben met gevaarlijke stoffen. Stoffen die je vaak niet ruikt of ziet. Dat kan leiden tot ernstige ziekten zoals astma, COPD en longkanker. Jaarlijks sterven naar schatting 4.100 mensen door beroepsziekten, van wie bijna 3.000 mensen door gevaarlijke stoffen. Ter vergelijking: het aantal verkeersdoden lag in 2017 op 613.

Voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maken we werkend Nederland bewust van het feit dat ze ziek kunnen worden door hun werk, met een focus op gevaarlijke stoffen. En communiceren we in verschillende sectoren over hoe je veiliger kunt werken. Want in de praktijk is het vaak makkelijker dan je denkt. Dat doen we met het geven van strategisch advies, het organiseren van bijeenkomsten, het opzetten van een netwerk en allianties, vrije publiciteit en online communicatie.

We lanceerden de campagne Werken met gezond verstand = Veilig werken met gevaarlijke stoffen op 14 mei 2018. Dat deden we met een mooie bijeenkomst in de Maassilo in Rotterdam, met factsheets, een online campagne en koffiebekers die je inmiddels op werkplaatsen in heel Nederland naast het koffiezetapparaat kunt vinden. We organiseren een reeks werkbezoeken en sectorbijeenkomsten. We maakten een radiospot die landelijk ruim 1,5 miljoen mensen bereikte en doorverwees naar een test: hoe veilig werk jij? Ook produceren en verspreiden we video’s, zoals dit verhaal van lasser Henri die ziek werd van zijn werk.

De komende twee jaar maken we werkend Nederland bewust van het het belang van veilig werken met gevaarlijke stoffen en hoe je dit kunt doen. Daarnaast zetten we met een breed netwerk van organisaties en bedrijven de eerste stappen naar veilig werken met gevaarlijke stoffen. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

Er zijn weinig campagnes die gaan over leven en dood. Ik schrok van het aantal sterfgevallen door het werken met gevaarlijke stoffen. Daarnaast zijn er genoeg mensen die blijvend ziek worden en nooit meer kunnen traplopen. Dat zijn heftige verhalen en daarom is het enorm belangrijk dat dit soort campagnes worden gevoerd. Ik vind het eervol dat wij hier aan mogen bijdragen.
Wouter Lemm
Campagnestrateeg
Beeld: Sander Koning.
Beeld: Sander Koning.
Beeld: -.
Beeld: Marques Malacia.
Beeld: Marques Malacia.