Maarten van Heems - Hallo mijn slaaf, alles goed?
Een boek over twee fascinerende jaren wonen, werken en fietsen in Bamako, Mali
Update van de schrijver (maart '23): "De titel had op de cover tussen aanhalingstekens moeten staan. Het is namelijk een quote. Ik hoorde Malinezen onderling regelmatig deze uitspraak doen. Het is onderdeel van wat ze ‘cousinage’ noemen, de historisch gegroeide verhoudingen tussen verschillende bevolkingsgroepen. Mijn verbazing over de frivole omgang met de pijnlijke geschiedenis van slavernij binnen Mali leidde in 2016 tot deze titel. Voortschrijdend inzicht doet mij beseffen dat dat een ongelukkige keuze was. Gedane zaken nemen geen keer. Maar een tweede druk krijgt een andere titel."
In september 2016 verscheen bij Uitgeverij Brandt Hallo mijn slaaf, alles goed? Berichten uit Mali, een opgewekt land in crisis van BKB-directeur Maarten van Heems.
Malinezen blinken uit in hoffelijkheid. Maar als ze elkaar ontmoeten dan zijn plagerijen niet van de lucht. 'Hallo mijn slaaf, alles goed?' is geen ongebruikelijke begroeting, hoewel de slavernij ook hier natuurlijk al lang is afgeschaft.
Maarten van Heems woonde en werkte ruim twee jaar tussen de Malinezen in Mali. Hij verwonderde zich elke dag en veroverde als enige Nederlander een plek in het Malinese wielerpeloton. Vanuit de hoofdstad Bamako reisde hij door het prachtige land, dat in permanente crisis verkeert sinds een staatsgreep het in 2012 bijna deed afglijden naar een islamitisch kalifaat.
In 2013 stelde het Franse leger orde op zaken, gevolgd door een van de grootste VN-vredesmissies ooit. In 2014 kwam daar de ebolacrisis overheen, en in 2015 kreeg Bamako voor het eerst te maken met terroristische aanslagen. Mali scoort hoog als vertrekpunt of als tussenstop voor West-Afrikaanse migranten die dromen van Europa. De Sahara in het noorden blijft, ondanks de inzet van onder meer honderden Nederlandse militairen, zo lek als een mandje voor smokkelaars van mensen, drugs en wapens.
Maar te midden van de bedreigende chaos werd Van Heems ook overweldigd door de warmte en de vrolijkheid van de Malinezen, en het kleurrijke leven van alledag.
Kopen
Bestel het boek van Maarten van Heems nu via Bol.com!
Hoe je als doodgewone Nederlandse jongen deel wordt van het nationaal wielrenteam van Mali. Je verzint het niet. Met humor, een scherp oog voor detail en respect voor de tragiek van het land en zijn inwoners. Een heerlijk boek.Tineke Ceelen
Directeur Stichting Vluchteling
Maarten van Heems geeft in de hoogste versnelling een mooi persoonlijk inzicht in de huidige dreigingen en dromen van West-Afrika.Steven van de Vijver
Tropenarts en schrijver