Opdrachtgever:
NIMD en CMDID

Datum:
2016 - heden

Expertises:
Trainingen

Malinese vrouwen trainen in politiek campagne voeren

Nieuwe wet in Mali regelt een vrouwenquotum van 30 procent voor kandidatenlijsten van partijen

In opdracht van het het NIMD (Netherlands Institute for Multiparty Democracy) en CMDID (Centre Malien pour le Dialogue Interpartis et la Démocratie) gaven BKB'ers Maarten, Bianca, Isabelle, Noortje en Tessa in mei 2016 een campagnetraining aan twee groepen van 40 vrouwen elk in Segou en Sikasso in Mali.

De training was bedoeld om de vrouwen die politiek actief zijn of interesse hebben in de politiek te begeleiden en uit te leggen hoe ze campagne kunnen voeren om een plek te bemachtigen in de Malinese politiek. We wilden de vrouwen ook helpen andere vrouwen te overtuigen die stap te zetten.

We gaven de training in het kader van een nieuwe Malinese wet, waarin is bepaald dat er voor beide geslachten, dus ook voor vrouwen, 30% van elke lokale kieslijst gereserveerd moet worden. De wet is bedoeld om de vrouwen te steunen in hun strijd voor een betere representatie in de politiek.

Wie denkt aan Mali, denkt waarschijnlijk direct aan het conflict in het noorden van het land. Of aan vrouwenbesnijdenis en kindhuwelijken. Wij trainden de vrouwen in het voeren van campagnes over kwesties die zij belangrijk vinden. Dat bleken geen kwesties zoals de nationale veiligheid, maar juist zaken als kindersterfte en moedersterfte. En we overtuigden samen met de vrouwen de aanwezige mannelijke politici van het belang van vrouwen in de politiek.

De Malinese nationale televisie ORTM deed verslag van de verschillende sessies. Daarnaast werd het onderwerp ook op de radio besproken. Luister het interview met Noortje en Tessa over de campagnetraining terug op BNR. Lees in Het Parool (Blendle-link) een verslag terug van onze training.

Ik woonde en werkte twee jaar in Mali en al die tijd verbaasde het mij hoe groot de rol is die vrouwen in de samenleving spelen en hoe klein hun rol is als het gaat om politiek en bestuur. Met deze wet in de hand kunnen ze gaan afdwingen dat dat verschil kleiner wordt. Hopelijk hebben wij daar met onze training een klein steentje aan kunnen bijdragen.
Maarten van Heems
Partner