Panorama4daagse

Panorama Nederland

Opdrachtgever
College van Rijksadviseurs

Datum
2020

Expertises
Strategie en boodschapontwikkeling
Publiciteit en promotie
Online communicatie en strategie

Zie ook
Website

Samen met het College van Rijksadviseurs ontwikkelde BKB Panorama Nederland, een 360 graden beeld van een schoner, rijker en hechter Nederland. Sinds de lancering eind 2018 reisde het panorama door heel Nederland om provincies, gemeenten, waterschappen, onderwijsinstellingen en andere organisaties te inspireren.

Van 21 tot en 24 september 2020 organiseerden we een speciale Panorama4daagse om terug te blikken op deze tour van Panorama Nederland, maar vooral ook om vooruit te kijken naar de toekomst. Door de maatregelen rondom het coronavirus kon het originele plan van een grote slotbijeenkomst niet doorgaan. In plaats daarvan is besloten om vier dagen lang een serie online programma’s te publiceren en te produceren.

In samenwerking met het College van Rijksadviseurs bepaalden we de invulling van dit vierdaags online programma. Op maandag, dinsdag en woensdag publiceerden we steeds een nieuwe aflevering binnen de serie Panorama on tour. In elk van deze afleveringen stond de inspiratie en het gedachtegoed van een van de Rijksadviseurs centraal. Aan de hand van videofragmenten bespraken zij hun visie op de toekomst van Nederland. Rijksbouwmeester Floris Alkemade besprak het thema solidariteit en het belang van verbeeldingskracht. Rijksadviseur Berno Strootman richtte zich op de huidige staat van ons landschap. En Rijksadviseur Daan Zandbelt sloot de serie op woensdag af met zijn ideeën over de juiste mix van wonen en werken in de stad om kansengelijkheid te vergroten. Elke aflevering werd vooraf opgenomen op een bijzondere locatie: van een kloostertuin in Veghel tot midden in de natuur bij Diemen. De afleveringen zijn samen inmiddels al meer dan 3.000 keer bekeken.

Op donderdag 24 september sloten we de Panorama4daagse af met een online prijsuitreiking van Panorama Lokaal: een prijsvraag waarbij ontwerpteams plannen konden indienen voor de stadsranden van de toekomst. De 21 genomineerde ontwerpteams schakelden via Zoom in om de uitreiking bij te wonen. Later in de middag zonden we live een talkshow uit. Aan een speciaal voor de Panorama4daafse ontworpen tafel schoven de Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs nog een keer aan. Onder leiding van presentator Liesbeth Staats blikten zij terug op de opbrengst van Panorama Nederland, bespraken zij hun ideeën voor de toekomst en deelden zij een advies over een ‘ministerie van Ruimte’.

 

BKB heeft het College van Rijksadviseurs geadviseerd en geholpen bij de invulling en uitwerking van de Panorama4daagse. Daarnaast was BKB verantwoordelijk voor de redactie en productie van alle online programma’s.