Week van de Mediawijsheid 2020

Week van de Mediawijsheid

Je hebt het #zelfindehand!

Opdrachtgever
Netwerk Mediawijsheid

Datum
2020

Expertises
Strategie en boodschapontwikkeling
Publiciteit en promotie
Online strategie
Content creatie

Zie ook
Website

Scrollen, liken, appen, swipen, streamen, gamen en subscriben: online media zijn onlosmakelijk verbonden met ons offline leven. De huidige coronacrisis laat nog eens extra zien hoe belangrijk en onmisbaar media zijn. Voor het delen van informatie, het op de hoogte blijven van het laatste nieuws en om op afstand in contact te blijven. We ervaren dagelijks de toenemende invloed van (sociale) media en mobiele devices op ons leven en zijn veel online. Het is daarom relevanter dan ooit om een goede digitale balans te vinden. Die balans hebben we zelf in de hand.

Ieder jaar organiseert Netwerk Mediawijsheid de Week van de Mediawijsheid, een bewustwordingscampagne over het kritisch en actief omgaan met media. Door het hele land vragen veel verschillende organisaties aandacht voor digitale balans en gezondheid. Hoe beïnvloedt jouw mediagebruik jouw leven? En hoe kun je media gebruiken om gezond te blijven en het beste uit jezelf te halen? Tijdens de Week van de Mediawijsheid (6 t/m 13 november 2020) kun jij zelf uitvinden hoe je media kunt gebruiken om gezond te blijven en het beste uit jezelf te halen.

We hebben een campagnestrategie, online strategie en de communicatiematerialen ontwikkeld, waaronder een nieuw opgezette Instagrampagina en de website digitalebalans.nl. Het doel was om jongvolwassenen te stimuleren na te denken over hun eigen schermgedrag en over hun digitale balans.

Campagnebeelden Week van de Mediawijsheid 2020
Campagnebeelden Week van de Mediawijsheid 2020
Instagramfeed @iedereenmediawijs
Instagramfeed @iedereenmediawijs
Instagramfeed @iedereenmediawijs

Landelijk onderzoek
In samenwerking met Netwerk Mediawijsheid en het Trimbos-instituut heeft BKB een landelijk onderzoek begeleid om te achterhalen hoe de (digitale) balans van jongvolwassenen eruitziet. Onderzocht werd hoe jongvolwassenen (16 – 25 jaar) hun tijd indelen met media en hoe dit samenhangt met hun gezondheid. Voor de resultaten zie factsheet.

Digitalebalans.nl
Wat is digitale balans en hoe bepaal je die van jou? Op vrijdag 6 november lanceerden Netwerk Mediawijsheid samen met het Trimbos-instituut de website digitalebalans.nl. Op deze website vind je weetjes, tips en adviezen: hoe zorg je dat je je goed en gezond voelt met én zonder media? Daarnaast kun je met een zelftest ontdekken of jij alles onder controle hebt en hoe tevreden je bent met je eigen digitale balans.

Netwerk Mediawijsheid
Netwerk Mediawijsheid heeft de missie: ‘Iedereen mediawijs’. Met meer dan duizend aangesloten organisaties werkt het netwerk aan een Nederland waarin iedereen mediawijs is – of bezig is dat te worden. Want wie mediawijs is, kan zich gemakkelijker en zekerder bewegen in een wereld vol media.

MediaMasters
In opdracht van het Netwerk Mediawijsheid verzorgde BKB het pers- en mediabeleid voor de 10e editie van MediaMasters. MediaMasters is een unieke serious game over de kansen en gevaren van digitale media, speciaal voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het primair onderwijs. In 2020 deden er een recordaantal van 6425 klassen (ruim 150.000 leerlingen) mee aan de serious game. In de editie van 2020 ontdekten de leerlingen spelenderwijs hoe mediawijs om te gaan met thema’s als WhatsApp, privacy, cybercriminaliteit, online pesten, nepnieuws en meer.

Ik raad het aan om de zelftest op digitalebalans.nl te maken. Het geeft houvast, zelfs als je niet op zoek bent naar balans.
Selma Hamouda
Campagnestrateeg

In de media
In de kranten en online was er mooie aandacht voor media & gezondheid en digitale balans. Bijvoorbeeld:

Jongeren kijken 7 uur per dag op scherm en vinden dat te veel’ (RTL Nieuws, uitzending & online)
Mediawijsheid lastig in coronatijd’ (NPO Radio 5)
Jongeren kijken tot 7 uur per dag op scherm en vinden dat te veel’ (Telegraaf)
Hoe Instagram en WhatsApp jou telefoonverslaafd maken’ & IGTV (NPO 3FM / Human)
De genadeloze impact op je hersenen van de hele dag appen en swipen’ (VICE)
Bijbelse mediavorming maakt weerbaar in strijd der geesten’ (Reformatorisch dagblad)
Hoe kun je het beste omgaan met fake news en complottheorieën in de klas?’ (NPO Radio 1)
Begin zo vroeg mogelijk met lessen mediawijsheid’ (NPO Radio 1)
Jongeren de klok rond op telefoon en tablet: ‘Mijn leven speelt zich af op een scherm’ (Eindhovens Dagblad)
Floris (29) gooide zijn smartphone expres in een kampvuur’ (NPO 3FM / Human)
Wat is er deze week in het nieuws?’ (Jeugdjournaal)
De meeste jongvolwassenen vinden dat ze te vaak naar een scherm kijken’ (Quest)
‘Lang op je scherm, hoe erg is dat?’ (Noordhollands Dagblad, Gooi- en Eemlander, Leidsch Dagblad en Haarlems Dagblad)
Jongeren kijken tot 7 uur per dag op scherm en vinden dat te veel’ (Dagblad van het Noorden)
Ben jij online?’ (Kidsweek Junior)
Test: Hoe gezond ben jij online?’ (Kidsweek)