Rollenspel tijdens een campagnetraining in Tunesië

Opdrachtgever:
NIMD en Tunesian School of Politics

Datum:
2013 - heden

Expertises:
Trainingen

Een nieuwe politieke traditie met grotere rol voor jongeren

Campagnetrainingen voor jonge politici in Tunesië

We begonnen in de jaren negentig met campagnetrainingen in Centraal- en Oost-Europa. Na de val van de Muur volgde in veel landen een transitie naar een democratie. Daarna verlegden we de focus naar landen als Rusland, Oekraïne en de zuidelijke Kaukasus. We zijn ook naar Myanmar, Mali en Zuid-Afrika geweest.

Na de Arabische Lente organiseerden we over een periode van twee en een halfjaar een vrij intensieve campagnetraining in Egypte en Tunesië. Tijdens verschillende sessies trainden we 200 Egyptische en Tunesische (toekomstige) politici uit het hele spectrum van de politiek. De training bestond uit lessen in politieke communicatie, organisatie en campagnes. Daarbij gebruikten we de zogenoemde Borsjt-methode en deden we veel praktische oefeningen.

De sessies waren bedoeld voor voornamelijk jonge leden, activisten en kandidaten. Veel deelnemers zijn uitgegroeid tot politici. Er staat nu een alumninetwerk, dwars door de partijlijnen heen. Er is een nieuwe politieke traditie ontstaan van interactieve politiek met een grotere rol voor jongeren. Na iedere training in Tunesië schreven we een blog op BKB Campaign Watch. Lees ze hier, hier en hier terug.

We zijn geen missionarissen, maar ik merk bij iedere training die wij geven dat bepaalde thema's universeel zijn. Het is superwaardevol om te praten met nieuwe generaties over hoe je een eigen plek verovert binnen een politiek systeem en hoe je ervoor zorgt dat de positie van vrouwen in de politiek beter wordt. Het is mooi om te zien dat sommige politieke talenten die wij hebben getraind zijn verkozen. Tijdens de trainingen worden we geconfronteerd met onze (onbewuste) vooroordelen. De energie van jonge politici is aanstekelijk en is voor mij als een schop onder mijn kont.
Isabelle Rade
Partner